Παρασκευή, Ιουνίου 13, 2014

Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ

Τελευταία και ιδιαίτερα στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετεκλογικά παρατηρείται στο επίπεδο του επίσημου δημόσιου λόγου μια «ύφεση» της Αριστερής Πλατφόρμας του Λαφαζάνη αλλά και άλλων εστιών εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ που παρατηρούσαμε τα τελευταία χρόνια ειδικότερα τα τελευταία δύο – τρία χρόνια με επίκεντρο το ζήτημα του ευρώ και του περιεχομένου της αντιμνημονιακής γραμμής.
Θα περίμενε κανείς ότι αυτό συνέβαινε ελέω προεκλογικής περιόδου και για να μη θεωρηθούν απ’ την Κουμουνδούρου υπεύθυνοι ενός τυχόν κακού εκλογικού αποτελέσματος. Η σιωπή τους δε ήταν τόσο εκκωφαντική, που ακόμα και το «ανήκουμε στη Δύση, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» του Αλέξη Τσίπρα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές πέρασε χωρίς έστω μια ντουφεκιά για την τιμή των όπλων απ’ την πλευρά της αριστερής πλατφόρμας. Μάλιστα η σιωπή είναι τέτοια που ακόμα και μετεκλογικά απ’ την εσωκομματική αντιπολίτευση που υποτίθεται θέλει την έξοδο απ’ το ευρώ δεν έχει ακουστεί κιχ.
Όλα όμως τα «ανεξήγητα» έχουν εξήγηση. Η Αριστερή Πλατφόρμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ηττηθεί πολιτικά και ιδεολογικά και το μόνο που της μένει είναι να διαπραγματεύεται ρόλους και θέσεις σε μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει στο Λαφαζάνη να μην προσδοκά και πολλά πράγματα και να περιοριστεί σε ρόλο «κομπάρσου». Σε τέτοιο σημείο που ακόμα και στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα και οι αντιπολιτευόμενες ομάδες είναι δύσκολο να έχουν ακόμα και έναν υφυπουργό.
Τελευταίο στοιχείο της καραντίνας στην οποία βρίσκεται η Αριστερή Πλατφόρμα και τα στελέχη της απ’ την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει τα ανοίγματα προς κεντροαριστερά και σοσιαλδημοκρατία αλλά και δέχεται ως πρόεδρο της Κομισιόν τον Γιούνκερ (!), είναι η μη επανεκλογή στο ευρωκοινοβούλιο του Νίκου Χουντή.
Μάλιστα για το θέμα αυτό Στρατούλης και Σόφη Παπαδόγιαννη ανήρτησαν και άρθρο στην Ίσκρα με το οποίο μιλούν «για την απώλεια του Νίκου Χουντή» και αποδίδουν «ευθύνες και στο κόμμα» για τη μη επανεκλογή του.
Είναι φανερό πλέον ότι η ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα δούλευε με σχέδιο για την περιθωριοποίηση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης τόσο σε επίπεδο πολιτικών θέσεων αλλά και ρόλων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα της μη επανεκλογής του Χουντή είναι χαρακτηριστικό.
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που δόθηκαν απ’ την Κουμουνδούρου στην Αριστερή Πλατφόρμα δόθηκαν σε τέτοιες περιοχές που πάτωσαν για διαφορετικούς λόγους στην καθεμία όπως πχ στην Κεντρική Μακεδονία ή την Κρήτη. Έτσι σε επίπεδο απήχησης στην κοινωνία δεν έχουν να παρουσιάσουν κάτι και να επιδράσουν στους εσωκομματικούς συσχετισμούς πλέον ως Πλατφόρμα.
Και τα στελέχη της Πλατφόρμας έχουν πάρει το μήνυμα και όπως φαίνεται προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση. Γι’ αυτό άλλωστε και δεν λένε και πολλά, κινούμενοι στην κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη σε σύσκεψη στελεχών της Πλατφόρμας να έχει εμφανώς κατεβασμένους τους τόνους για τη στάση του Τσίπρα σε σειρά ζητημάτων και αρκέστηκε να ψελλίσει κυρίως ότι το προεκλογικό σύνθημα «στις 25 ψηφίζουμε στις 26 φεύγουν» δεν βγήκε για το ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως άλλες πηγές υποστήριζαν ότι εδώ και μήνες σειρά στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης ήδη διαμόρφωναν κλίμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να έχουν χαμηλές προσδοκίες από μια κυβέρνηση της Αριστεράς.
Και τελικά αυτό στο οποίο εξαντλούνται τα στελέχη της αντιπολίτευσης του Τσίπρα είναι να διαμαρτύρονται για τη μοιρασιά των ρόλων προκειμένου να κατοχυρώσουν κάτι σε μια μελλοντική κατάσταση. Ακόμα και τον Κουβέλη είναι έτοιμος να σφιχταγκαλιάσει ο Λαφαζάνης για ακόμα μια φορά.
Πλέον η Αριστερή Πλατφόρμα βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να μετατραπεί σε κάτι αντίστοιχο σαν αυτό που ήταν κάποτε στο ΠΑΣΟΚ η Αριστερή Πρωτοβουλία του Παναγιωτακόπουλου. Εν τέλει η γοητεία της εξουσίας ή έστω της προοπτικής της εξουσίας είναι πολύ γλυκιά ακόμα και για τους κομπάρσους. Αλλά αυτό είναι το τέλος της διαδρομής που περνάει απ’ το Τέξας…

Πηγή : antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.