Τετάρτη, Ιουνίου 18, 2014

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ !!

H Πάττυ Χερστ σε φωτογράφηση που πυροδότησε πολλά σχόλια.Η ονομασία «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» δόθηκε στο ψυχολογικό φαινόμενο που παρατηρήθηκε το 1973 στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, σε ομήρους μιας τραπεζικής ληστείας. Οι ληστές κράτησαν έξι ημέρες σε ομηρία τους εργαζόμενους της τράπεζας. Σε αυτή την περίπτωση τα θύματα της ομηρίας δημιούργησαν συναισθηματικό δέσιμο με τους θύτες τους, τους οποίους έφτασαν να υπερασπιστούν μετά την απελευθέρωσή τους.


Στην Αμερική , το Σύνδρομο της Στοκχόλμης έγινε γνωστό το 1974 από την περίπτωση της ζάπλουτης κληρονόμου Patty Hearst , η οποία αφού απήχθη για πολιτικούς λόγους από την οργάνωση SLA, στην συνέχεια προσχώρησε στην βίαιη αριστερή ομάδα που την απήγαγε και έγινε από τα δυναμικότερα στελέχη της.

Το φαινόμενο αυτό άρχισε να παρατηρείται και να καταγράφεται έντονα τελευταία και στα καθ' ημάς. ''Μεγάλοι'', ''Μεσαίοι'' και ''Μικροί'' οι οποίοι στο παρελθόν είχαν ανταλλάξει βαριές κουβέντες, κατηγορίες, καυστικές επιστολές, καταγγελίες και πολλά άλλα, από αυτά που μπορούν να ενταχθούν σε μια πολιτική αντιπαράθεση ή διαφωνία, έχουν ''αγαπηθεί'' σε σημείο που να προκαλούν απορίες, αλλά και περίεργους συνειρμούς.
Το « ξέρω πόσο με πλήγωσε αυτός ο άνθρωπος, αλλά ακόμα τον αγαπάω », που χρησιμοποιείται σαν μια δικαιολογία,  όπως λένε και οι ειδικοί πρόκειται για μια ψυχολογική διαταραχή, με την έννοια ότι πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση σε μία αφύσικη κατάσταση. 
Εμείς, ως μη ειδικοί στον χώρο των ψυχολογικών φαινομένων, δεν μπορούμε παρά να μείνουμε απλοί δέκτες αυτών που ακούγονται, που λέγονται και που ψάχνονται.
Τώρα, το ότι μας ήρθαν απρόσμενα στο μυαλό οι στίχοι  '' ... τι είναι αυτό που τους χωρίζει,  τι να είναι αυτό που τους ενώνει ... '', μάλλον σαν τυχαίο γεγονός θα πρέπει να το θεωρήσουμε και όχι σαν μια ακόμη περίπτωση ψυχικής διαταραχής !

ΣΗΜΕΙΩΣΗ JUNIUS: ΜΕΓΑΛΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ... ΤΟ ΜΠΑΤΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ
ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΦΙΕΡΩΣΗ, ΣΤΟΥΣ 10 ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΗΤΣΟΥΣ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.