Σάββατο, Ιουνίου 28, 2014

Ο καιροσκοπικός νεοφιλελευθερισμός του ΠΑΣΟΚ



του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Με αφορμή το μνημόσυνο του Ανδρέα, να υπενθυμίσω πως υπήρξε μακράν ο πιο λαοφιλής πολιτικός μετά τον εμφύλιο… Και όπως όλοι οι λαοφιλείς πολιτικοί, ήταν εξίσου κι ακόμα περισσότερο λαοπλάνος…
Συνθήματα όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο» ή το «Τσοβόλα δώστα όλα» έμειναν στην ιστορία, ως τα πλέον χαρακτηριστικά συνθήματα δημαγωγίας και λαϊκισμού.
Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ξέφυγε πολύ από τις ιδεολογικές αρχές της 3ης Σεπτέμβρη… ΠΟΤΕ ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπήρξε φιλελεύθερος στην άσκηση της οικονομικής του πολιτικής… Άσχετα με τις στρεβλώσεις που δημιουργούσε ο κρατισμός του Ανδρέα (διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος), οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο Έλληνας στα χρόνια διακυβέρνησης του «πέρασε καλά»… Οι επικριτές του, λένε με δανεικά. Οι φίλοι του λένε, σημασία έχουν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί… Πολλοί μίλησαν για τους αριθμούς που δεν πήγαιναν καλά… Ο πληθωρισμός σε δυσθεώρητα ύψη, το έλλειμμα διαρκώς αυξανόμενο, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ο άνθρωπος… Και οι Έλληνες στα χρόνια του Ανδρέα ευημερούσαν…
Στην μετά Ανδρέα εποχή η πορεία του ΠΑΣΟΚ επί Κώστα Σημίτη αποτέλεσε την μεγάλη μετάλλαξη του Σοσιαλιστικού κινήματος, σ’ ένα στυγνά νεοφιλελεύθερο κόμμα… Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βγήκε «εκ δεξιών» στη Νέα Δημοκρατία και να κατάφερε ορισμένα πρόσκαιρα οφέλη, ωστόσο στην πορεία αποδείχτηκε ένα κόμμα που βρήκε το δρόμο προς την κυβερνητική εξουσία και αφομοιώθηκε από αυτήν. Στην πορεία μέχρι και την ουσιαστική διάλυση του ΠΑΣΟΚ από τον ΓΑΠ είχε μετατραπεί σε έναν κομματικό φορέα που παράγει μόνο ειδικούς και διαχειριστές εξουσίας. Σε έναν «απλό» αγωγό πρόσβασης στα κέντρα λήψης απόφασης.
Κατά τη γνώμη μου το ΠΑΣΟΚ τελείωσε, ακριβώς την ώρα που ο Ανδρέας άφησε την τελευταία του πνοή…Απλά η κηδεία άργησε μερικά χρόνια. Όταν έχασε οριστικά και  αμετάκλητα την ικανότητά του να διασφαλίσει καριέρα σε όσους συστρατεύονται μαζί του!!!! Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, έδωσε τη θέση του στον ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ και αυτός με τη σειρά του στον ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΟ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.