Σάββατο, Ιουλίου 05, 2014

ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑΤΑ?

Το θέμα της ‘’Μικρής ΔΕΗ’’ και οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογήθηκαν με απρόβλεπτες (για την ώρα) συνέπειες, αποτελούν μια καλή ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές βασικές έννοιες, που οι περισσότεροι από εμάς έχουμε (ή θέλουμε να) ξεχάσει. Και εάν θέλουμε να δούμε πόσο ''ραντισμένοι'' είμαστε (έκφραση που χρησιμοποιείται πολλαπλώς και κατά κόρον από τα ΜΜΕ), ας μην ντραπούμε να το ομολογήσουμε, στον εαυτό μας τουλάχιστον. Αλήθεια ή Ψέματα ?


(1). Ας θυμηθούμε. Σε κάθε (καλώς νοούμενη) Δημοκρατία ή Κράτος Δικαίου, η καθιερωμένη ‘’Κρατική Εξουσία’’ εκδηλώνεται με τρεις τρόπους,

 (α) με τη θέσπιση κανόνων δικαίου,
(β) με την εκτέλεση (εφαρμογή) των κανόνων δικαίου, και
(γ) με την επίλυση των διαφορών που είναι δυνατό να προκύψουν από την εφαρμογή των κανόνων δικαίου.

Οι τρεις αυτές λειτουργίες της άσκησης της κρατικής εξουσίας αποτελούν αντίστοιχα τη νομοθετική, την εκτελεστική και τη δικαστική λειτουργία της. Με άλλα λόγια Βουλή, Κυβέρνηση και Δικαστικό Σύστημα.
Η λειτουργία τύπου Κράτους – Ιδιοκτήτη, προέκυψε διαχρονικά από διαφόρων μορφών ιστορικές ανάγκες, οι οποίες οδήγησαν το Κράτος από ρυθμιστή σε παραγωγό και μάλιστα (κατά κύριο λόγο) μονοπωλιακό. Και γύρω από όλα αυτά αναπτύχθηκε (διαχρονικά, πάντα) ένα ολόκληρο πλαίσιο εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών σχέσεων οι οποίες διαφοροποίησαν ή και μορφοποίησαν τις έννοιες του ‘’Δημόσιου Αγαθού’’ και του ‘’Κοινωνικού Προϊόντος’’.    ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑΤΑ ?

(2). Ας θυμηθούμε. Κρατικοποίηση ή Ιδιωτικοποίηση ? Ιδεολογικές αναζητήσεις από τον 19ο αιώνα, όπως εκφράστηκαν μέσα από τον φιλελευθερισμό και τον σοσιαλισμό, με ένα κοινό σημείο. Η ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ. Ελεύθερη Οικονομία, Μεικτή Οικονομία αποτελούν τις σύγχρονες λεκτικές εκφράσεις, οι οποίες επενδύονται και με ιδεολογικό περιεχόμενο σαν αντιπαράθεση της αριστεράς της προόδου και της δεξιάς του νεοφιλελευθερισμού. Βέβαια το γεγονός ότι στη μία περίπτωση το οικονομικό / πολιτικό σύστημα ελέγχεται από τους ιδιοκτήτες του πλούτου, ενώ στην άλλη από (το κόμμα και) την κομματική γραφειοκρατία σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες του πλούτου, δεν λέγεται. Η διαμάχη αφορά ποιος θα κατέχει την κοινωνία, με πάλι ένα κοινό σημείο συμφωνίας. Η Κοινωνία θα είναι κατακτημένη.    ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑΤΑ ?

 (3).  Ας αναρωτηθούμε.  Για τον απλό πολίτη σημασία έχει ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης ενός μέσου, ή πόσο θα πληρώνει τις υπηρεσίες που θα του παρέχει αυτός ? Να μην τον κλέβει δηλαδή. Αν είναι δεδομένο ότι, έτσι και αλλιώς θα τον κλέβουν και η διαφωνία έγκειται στο ποιος θα τον κλέβει, τότε ο πολίτης είναι προκαταβολικά χαμένος. Εάν π.χ. πληρώνω 50€ για το κινητό μου και μέσα σε αυτό εμπεριέχεται και ένα ποσοστό αισχροκέρδειας, τότε μου είναι αδιάφορο αν τα παίρνει ο ιδιώτης ή το κόμμα-συντεχνίες- ιδιώτες. Η κλοπή είναι κλοπή και ο ''κλέφτης'' δεν έχει καμία σημασία.  ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΨΕΜΑΤΑ ?


(* KAI  MΙΑ  ΑΛΗΘΕΙΑ.  Η τραγωδία για τη Κοινωνία μας σήμερα, η οποία αποτελεί αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από μια διεθνή οικονομική και πολιτική ολιγαρχία, είναι πως (δυστυχώς) δεν υπάρχει καμία πρόταση. Ούτε από πάνω, ούτε από κάτω.)

http://keratsini-in-out.blogspot.gr/2014/07/blog-post_9760.html?spref=fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.