Παρασκευή, Δεκεμβρίου 19, 2014

BILD: Τι έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στην τρόικα


Οι διεθνείς πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει σε τομείς για τους οποίους έχει δεσμευθεί, γράφει η Bild επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Επικαλούμενη έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Bild γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι η τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να «ξεκαθαρίσει και να συγκεκριμενοποιήσει δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αναμένει από την Αθήνα η τρόικα είναι: α) ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων, β) αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% και γ) τερματισμός γενναιόδωρων προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε, χωρίς προϋποθέσεις, να τηρήσει τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2015, γράφει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη έκθεση της τρόικας. Παρόλα αυτά όμως την ερχόμενη χρονιά αναμένεται ένα «σημαντικό χρηματοδοτικό κενό». Προς το παρόν διεξάγονται συζητήσεις για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το κενό.

Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 δύο «πακέτα βοήθειας» συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, από χώρες της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μετά από την «δοκιμή» του 2014 στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές την επόμενη χρονιά.

Στην επιστολή του (με την οποία ζητείται η δίμηνη παράταση του μνημονίου) ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης αναφέρει ότι "οι ελληνικές αρχές δεμσεύονται κατηγορηματικά να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, σε παραγωγική συνεργασία με τα όργανατης τρόϊκας, επαναλβμάνοντας την προσήλωσή της στις προτάσεις που ήδη έχουμε στείλει στα όργανα".

Εν τω μεταξύ στην επιστολή- απάντηση του ο EFSF επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει όλα τα προαπαιτούμενα".

Στην 2,5 σελίδων έκθεσή της η τρόϊκα επισημαίνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί, αν και προβλέπει "σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για το οποίο γίνονται συζητήσεις για να κλείσει".

Μεταξύ των μέτρων που ζητά η τρόϊκα περιλαμβάνονται:

- Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5 στο 13%
- Νέα μέτρα για την απλοποίηση των δομών του ΦΠΑ
- Θέσπιση από τώρα των μέτρων του 2015
- Κριτήρια επιλεξιμότητας, κίνητρα πρόωρης πληρωμής στη ρύθμιση οφειλών
- Ανεξάρτητη γενική γραμματεία εσόδων
- Ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων
-Σταδιακή κατάργηση πρόωρης συνταξιοδότησης
-Νέο μισθολόγιο από τον Ιανουάριο του 2016
- Εξορθολογισμός των μη μισθολογικών παροχών
-Τροποποίηση του πτωχευτικού δικαίου των νοικοκυριών
-Ομαδικές απολύσεις
-Αλλαγές σε κλειστά επαγγέλματα
-Επιτάχυνση ιδιωτικοποίησης

Για να τερματίσει το κλίμα αβεβαιότητας στην χώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε κατά δύο μήνες την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώτος από τους συνολικά τρεις γύρους που προβλέπει η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αύριο, ο δεύτερος την Τρίτη 23/12 και ο τρίτος την Δευτέρα 29/12. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει διάλυση του κοινοβουλίου και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νικητής από την εκλογική διαδικασία.

(Πηγή: Deutsche Welle)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.