Πέμπτη, Ιανουαρίου 01, 2015

Τι θα ισχύσει για ετεροδημότες και κατοίκους του εξωτερικού στις εκλογές


Στον τόπο διαμονής τους θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι ετεροδημότες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους αλλά και όσοι είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής τους μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014.

Ωστόσο για τους Έλληνες κατοίκους στο εξωτερικό το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως
«δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος από το σηµείο που θα βρίσκονται».



Υπενθυμίζεται πως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, με δήλωσή του είχε ζητήσει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου από τον τόπο διαμονής του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

«Σχετικά µε την άσκηση του εκλογικού δικαιώµατος των ετεροδηµοτών κατά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, γίνεται γνωστό ότι θα ασκήσουν το εν λόγω δικαίωµα, σύµφωνα µε τα προβλεπόµενα στην εκλογική νοµοθεσία, όσοι είναι εγγεγραµµένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδηµοτών, αλλά και όσοι είχαν υποβάλλει αίτηση εγγραφής τους µέχρι την 31η Οκτωβρίου 2014. Οι εκλογείς αυτοί δηλαδή θα ψηφίσουν ως ετεροδηµότες στον τόπο διαµονής τους.

∆εν καταχωρούνται εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους µε βάση τις αιτήσεις ετεροδηµοτών που υποβλήθηκαν µετά την 31η Οκτωβρίου 2014. Οι
εκλογείς αυτοί δηλαδή, στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 θα ψηφίσουν στον τόπο εγγραφής τους.

Για τους Έλληνες εκλογείς κατοίκους εξωτερικού, αλλά και για όσους την ηµέρα της ψηφοφορίας θα είναι εκτός Ελλάδος, σε οποιαδήποτε χώρα, δεν προβλέπεται τρόπος άσκησης του εκλογικού δικαιώµατος από το σηµείο που θα βρίσκονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.