Δευτέρα, Ιανουαρίου 12, 2015

Stiglitz: Επώδυνη η αποχώρηση από το ευρώ, αλλά ακόμη πιο επώδυνη η παραμονή για την Ελλάδα


Να αντικρύσουν την πραγματικότητα και να αποδεχθούν το γεγονός ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν οι αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ευρωζώνη βιώσιμη κάλεσε τα κράτη της περιφέρειας, ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz.

Σ
ε ομιλία του σε συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης,
ο βραβευμένος οικονομολόγος επισήμανε ακόμη μία φορά τα αδιέξοδα της Ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη και πρότεινε την έξοδό τους από το ευρώ ως την λιγότερο επώδυνη λύση.



«Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει ο εξής κίνδυνος: Η Ευρώπη θα δώσει τόση ελπίδα στην Ελλάδα, την Ισπανία και τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας όση χρειάζεται για να ελπίζουν ότι κάποια στιγμή η Ευρώπη θα έρθει στην ανάγκη τους», επισήμανε.

«Θα τους δώσει τόση ελπίδα όση χρειάζεται για να μην θέλουν οι λαοί να εγκαταλείψουν το ευρώ.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται δεν πρόκειται να δρομολογηθούν ώστε να βγουν τα εν λόγω κράτη από την ύφεση», εξήγησε ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Ο Stiglitz κάλεσε τα κράτη της περιφέρειας να αποδεχθούν το γεγονός ότι μέτρα όπως η αποκαλούμενη εσωτερική υποτίμηση δεν φέρουν αποτέλεσμα και να αντιληφθούν ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη μπορεί να είναι επώδυνη, αλλά είναι λιγότερο επώδυνη από την παραμονή σε αυτή.

Πηγή: bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.