Δευτέρα, Αυγούστου 04, 2014

12 έργα αλλάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Ελλάδας!!!



17.500 θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι δημιουργούνται συνολικά στην Ελλάδα από τα 12 επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθεί η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση

Επενδύσεις... υψηλής τάσης αξίας 2,5 τρισ. ευρώ θα χρειαστούν στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ μέχρι το 2030 για την ασφάλεια εφοδιασμού και την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροδότησης, ενώ μόνο στην Ελλάδα δρομολογούνται μέχρι το 2020 12 έργα προϋπολογισμού περίπου 11,5 δισ. ευρώ.

Ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας αλλάζει τελείως όψη και μέσα από 12 επενδυτικά σχέδια τα οποία προωθεί η ίδια ΕΕ. Η χώρα αποκτά εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, όπως με την κατασκευή των αγωγών TAP και τον Eastern Mediterranean (Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας), ασφαλές ηλεκτρικό σύστημα από τη διασύνδεση με καλώδιο πάλι μεταξύ των προαναφερόμενων χωρών αλλά και με δεύτερο δίκτυο με τη Βουλγαρία, ενώ συνολικά από τα 12 αυτά έργα δημιουργούνται γύρω στις 17.500 θέσεις εργασίας.
Αναλυτικά τα 12 projects για τα οποία έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης με τη μέθοδο του Fast track είναι:

1. Διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μεταξύ Hadera και Αττικής
Το έργο γνωστό και ως Euro-Asia Interconnector, αφορά υποθαλάσσιο 600 kV DC καλώδιο για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ισραήλ, Κύπρου,  Ελλάδας.

2. Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα
Το συγκεκριμένο έργο αφορά την κατασκευή δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

3. Υδροηλεκτρικό αντλησοταμίευσης στην Αμφιλοχία
Το σύστημα αντλησοταμίευσης με δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες, στις θέσεις Αγ. Γεώργιος και Πύργος, συνολικής ισχύος 590 MW, έχει ως στόχο την παραγωγή και τη μεγάλης κλίμακας αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

4. Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας
Ο IGB προβλέπεται να συνδέσει το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) με το αντίστοιχο Βουλγαρικό, έχοντας σαν αφετηρία την περιοχή της Κομοτηνής.

5. Σταθμός Ανάστροφης Ροής μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula
Το έργο αφορά σε παρεμβάσεις στις υπάρχουσες υπέργειες εγκαταστάσεις διασύνδεσης φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία

6. Πλωτός Σταθμός Aegean LNG import terminal
Ο σταθμός Aegean LNG προβλέπεται να έχει αποθηκευτική χωρητικότητα 150.000 m3 LNG και δυνατότητα επαναεροποίησης και μεταφοράς αερίου 3-5 (δισ. κ.μ. ετησίως) bcm/y.

7. Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG
Το έργο αυτό αφορά σε υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ), καθώς και σε αγωγό σύνδεσης αυτού με το κατάντη σύστημα φυσικού αερίου, δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου που λειτουργείται από τον ΔΕΣΦΑ. Θα εγκατασταθεί στο Θρακικό Πέλαγος, 17,5 km νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης.

8. Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ΤΑΡ
Θα κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας - Αλβανίας - Ιταλίας συνολικού μήκους 871 χλμ. Εντός της Ελλάδας ο αγωγός (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου) θα έχει όδευση που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους Έβρου, και θα καταλήγει στα ελληνοαλβανικά σύνορα του Ν. Καστοριάς.

9. Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου ITGI
Είναι ο αγωγός φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Τουρκίας - Ελλάδας και Ιταλίας. O αγωγός IGI Poseidon προβλέπεται να διασυνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από τις ακτές της Θεσπρωτίας μέχρι την ακτή του Οτράντο της Ιταλίας, μήκους 207km.

10. Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Νότια Καβάλα
Πρόκειται για την αξιοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Νομού Καβάλας και τη διασύνδεσή της με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

11. Αγωγός Eastern Mediterranean
Ο αγωγός Eastern Mediterranean θα δύναται να μεταφέρει αέριο από τα νέα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην Ελλάδα και μέσω του ΕΣΦΑ ή/και Διασυνδετήριων Αγωγών (ΙGB και IGI) προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

12. Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.
Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στην περιοχή Πέπλος Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης του Νομού Εβρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.