Πέμπτη, Νοεμβρίου 20, 2014

«Ναυάγιο» για τον προϋπολογισμό του 2015.


Χωρίς αποτέλεσμα έληξαν οι διαπραγματεύσεις των 28 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Ευρωκοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ το 2015. Κίνδυνος υποχρηματοδότησης για πολλά προγράμματα.


Επτά ώρες διήρκεσε ο τελευταίος και κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα
στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες το βράδυ της Δευτέρας, αλλά δεν επήλθε συμβιβασμός. «Δεν κερδίσαμε τη μάχη με τον χρόνο» δήλωσε ο ιταλός υφυπουργός Οικονομικών Ενρίκο Ζανέτι, ο οποίος, ως εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας, συντονίζει τις διαπραγματεύσεις από την πλευρά του Συμβουλίου. Περισσότερα από έξι δισεκατομμμύρια ευρώ εξακολουθούν να «χωρίζουν» τις δύο πλευρές: ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις προκρίνουν μία μετριοπαθή αύξηση του προϋπολογισμού κατά 3,3% στα 140 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015, οι ευρωβουλευτές εξακολουθούν να ζητούν μία πιο «γενναιόδωρη» αύξηση κατά 8,1% στα 146 δις.

Μεγάλο «αγκάθι» παραμένει ένα κονδύλι 4,7 δις για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών της ΕΕ, το οποίο δεν έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής, αλλά θεωρείται απολύτως απαραίτητο, καθώς η ΕΕ δεν επιτρέπεται να καταφύγει σε δανεισμό για να ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις της. Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό δίκτυο Ν-TV, αυτός ήταν τελικά και ο κύριος λόγος για το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων. Στις προγραμματικές δηλώσεις του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε υποσχεθεί να τακτοποιήσει το ζήτημα των «απλήρωτων λογαριασμών» της ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι αν δεν δρομολογηθεί λύση στην εκκρεμότητα αυτή μέσα στο 2015 και δεν εξοφληθεί τουλάχιστον ένα μέρος των «απλήρωτων οφειλών», υπάρχει ορατός κίνδυνος να διακοπεί η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα ανταλλαγών «Εράσμους» για την έρευνα, καθώς και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Υπό συζήτηση παραμένει και η ενίσχυση των ευρωπαίων αγροτών που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο.

«Προϋπολογισμός ανάγκης» από τον Ιανουάριο;

Τα επόμενα βήματα: η Κομισιόν καλείται να υποβάλει ένα νέο συμβιβαστικό σχέδιο προϋπολογισμού, επί του οποίου οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν και θα ψηφίσουν, πιθανότατα στην Ολομέλεια του Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο. Μέχρι σήμερα η συμβιβαστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβλεπε προϋπολογισμό συνολικού ύψους 142 δις, δηλαδή μία αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2014. Εάν δεν επέλθει τελικά συμβιβασμός, η ΕΕ θα αναγκαστεί να λειτουργήσει για τον επόμενο χρόνο με «προϋπολογισμό ανάγκης», δηλαδή με το ένα δωδέκατο του τρέχοντος προϋπολογισμού για κάθε μήνα του 2015, έως ότου βρεθεί λύση.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο N-TV, ο γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα του Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση 8% στον προϋπολογισμό του 2015, επισημαίνοντας ότι, από τη στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει κατά πολύ τις δαπάνες της σε εθνικό επίπεδο και να καταθέσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά από το 1969, δεν είναι δυνατόν να εγκρίνει την ίδια στιγμή μία αύξηση 8% για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Η Γερμανία καταβάλλει σήμερα τις μεγαλύτερες εισφορές στην ΕΕ, καλύπτοντας μόνη της περίπου το 20% του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, N-TV)
Πηγή: dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.