Σάββατο, Νοεμβρίου 22, 2014

Ντράγκι: Θέλουμε μεγαλύτερο πληθωρισμό


Νέες παρεμβάσεις της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη εξαγγέλλει ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας σε διεθνές τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτη.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα κάνουμε ό,τι πρέπει νακάνουμε για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό, αλλά και τις πληθωριστικές προσδοκίες το συντομότερο δυνατόν». Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα επιδιώξει να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και μάλιστα είναι διατεθειμένη να αυξήσει «το εύρος και την ταχύτητα των παρεμβάσεών της ή να τροποποιήσει τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου της», εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.


Με άλλα λόγια: όπως παλαιότερα η Φραγκφούρτη παρενέβαινε για να αποτρέψει υπερβολικά υψηλό πληθωρισμό, τώρα ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί ότι πρέπει να καταπολεμήσει τον υπερβολικά χαμηλό πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε ένα συνεχές σπιράλ αποεπενδύσεων και αποπληθωρισμού. Επιπλέον, ένα ποσοστό πληθωρισμού σχεδόν μηδενικό μπορεί να δυσχεράνει την προσπάθεια αναχρηματοδότησης του χρέους- ιδιωτικού ή κρατικού. 0,4% είναι σήμερα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κατά μέσο όρο, ενώ η κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προβλέπει ποσοστό λίγο χαμηλότερο από 2%.

«Απαραίτητες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Ο Μάριο Ντράγκι δεν παρέλειψε πάντως να υπενθυμίσει ότι απαιτείται η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της ευρωζώνης. Σε αυτό το σημείο επέμεινε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, ο οποίος, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ανέφερε ότι «για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να διασφαλίσουμε ευνοϊκούς όρους αναχρηματοδότησης». Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη «αλλαγών στις ευρωπαϊκές συνθήκες», ιδιαίτερα όσον αφορά τη λειτουργία της ευρωζώνης.

Αναλυτές στην Φραγκφούρτη εκτιμούν ότι ο Μάριο Ντράγκι ουσιαστικά επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει σε άλλη ομιλία του στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο την ίδια στιγμή έδωσε μία αίσθηση του επείγοντος για τις μελλοντικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Γιάννης Παπαδημητρίου (Reuters, DPA)
Πηγή: dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.