Κυριακή, Δεκεμβρίου 28, 2014

Κέρκυρα: Πυρκαγιά σε πλοίο με 466 άτομα

Σε πλήρη εξέλιξη υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic, με σημαία Ιταλίας, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε σε γκαράζ στις τέσσερις τα ξημερώματα, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Στο πλοίο που είχε ξεκινήσει από το λιμάνι της Πάτρας με προορισμό
την Ανκόνα μέσω Ηγουμενίτσας, επέβαιναν 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες. Στο γκαράζ βρίσκονταν 222 αυτοκίνητα.

Μέχρι στιγμής παραμένουν στο Norman Atlantic 316 άτομα, καθώς 150 έχουν μεταφερθεί ήδη σε σωσίβια λέμβο, προκειμένου να μετεπιβιβαστούν σε παραπλέον πλοίο. Ωστόσο, λόγω των καιρικών συνθηκών από τους 150 ανθρώπους της σωσίβιας λέμβου που έπεσε στη θάλασσα από το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό, μόλις 35 κατάφεραν να επιβιβαστούν στο παραπλέον πλοίο Spirit of Piraeus και oι υπόλοιποι άνθρωποι παραμένουν στη θάλασσα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για μια από τις πιο επικίνδυνες και περίπλοκες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν γίνει έως σήμερα επισημαίνοντας ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 10 μποφόρ, με ταχύτητα ανέμου 50 μίλια, με ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, που δυσκολεύουν κατά πολύ τις επιχειρήσεις από αέρος.

Ο πλοίαρχος του σκάφους είναι Ιταλός και από τα μέλη του πληρώματος 22 είναι Ιταλοί και οι 34 Έλληνες.

Τον συντονισμό της έρευνας και διάσωσης έχει αναλάβει το επιβατηγό Cruise Europa, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ιταλικές αρχές. Ο υπουργός ανέφερε ότι το δεξαμενόπλοιο Εύηνος θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα διάσωσης, ενώ δύο πυροσβεστικά πλοία βρίσκονται βόρεια της Κέρκυρας. Μεταξύ των πλοίων που σπεύδουν για βοήθεια, είναι και το πλοίο Nissos Serifos, της εταιρείας Kyklades Maritime.

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τις ιταλικές αρχές, την υπόθεση χειρίζεται το ιταλικό κέντρο επιχειρήσεων, το πλοίο είναι 22 μίλια από τις ιταλικές ακτές» τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

Παράλληλα, δίπλα στο «Νorman Αtlantic» βρίσκονται επτά παραπλέοντα πλοία, τα οποία επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν τεχνητό κλοιό για να περιορίσουν την θαλασσοταραχή και να διευκολύνουν την επιχείρηση εκκένωσης.

Επίσης στο σημείο βρίσκονται τέσσερα πλωτά σκάφη του λιμενικού, δύο αεροσκάφη των ελληνικών και των ιταλικών αρχών, ενώ η ιταλική ακτοφυλακή αποστέλλει και ρυμουλκό πλοίο. Το πυροσβεστικό σκάφος «Σκούρτης» απέπλευσε σήμερα στις 9.15 ο πρωί από το λιμάνι της Πάτρας, με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic».

Στο πυροσβεστικό σκάφος επιβαίνουν 16 στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πατρών, ενώ όσον αφορά το χρόνο που θα χρειαστεί για να φθάσει στο «Norman Atlantic», εκτιμάται ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα συναντήσει.

Σύμφωνα με στέλεχος της ναυλώτριας εταιρείας του πλοίου η κατάσταση είναι υπο έλεγχο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ έχει δοθεί προτεραιότητα στις γυναίκες και στα παιδιά. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πολλά σωσίβια έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι σε επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενη στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά τα ξημερώματα.

«Eίναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση» τόνισε η κ. Βούλτεψη προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς. «Έχει ήδη επικοινωνήσει με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Είναι σε ανοικτή γραμμή» ανέφερε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και κατόπιν της επικοινωνίας τους αποστέλλονται έξι ελικόπτερα και ένα C-130 για να κατευθύνουν τη διάσωση. Στην περιοχή καταπλέει και η φρεγάτα Ναυαρίνο.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές, κατά συνέπεια έχουμε να κάνουμε με μια δύσκολη κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε, ελπίζω να πάει καλά» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα, επιβάτης του πλοίου μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλε ότι οι βάρκες δεν επαρκούν και ότι ορισμένοι από τους επιβάτες έπεσαν στη θάλασσα για να σωθούν και περισυνελέγησαν, ενώ άλλος ότι το πλήρωμα, που είναι ιταλικής καταγωγής, δεν γνωρίζει ξένες γλώσσες, και υπάρχει κακός συντονισμός της επιχείρησης εκκένωσης.

Το πλοίο ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ από ιταλικό όμιλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.