Πέμπτη, Δεκεμβρίου 25, 2014

ΙΚΑ και ΟΑΕΕ βάζουν «μπλόκο» στην έκδοση σύνταξης σε όσους χρωστούν


ΙΚΑ και ΟΑΕΕ βάζουν «μπλόκο» στην έκδοση σύνταξης σε όσους χρωστούν Χάνουν τη σύνταξή τους, ακόμα και την προσωρινή, όσοι οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ στο ΙΚΑ και πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ για χρέος μικρότερο από τα παραπάνω ποσά, θα γίνεται παρακράτηση από τις συντάξεις, έως και σε 40 μηνιαίες δόσεις.

Οι συνταξιούχοι που οφείλουν μεγαλύτερα ποσά, θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι τα 15.000 ευρώ για το ΙΚΑ και τα 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια να λάβουν τη σύνταξή τους, που θα υποστεί βέβαια την ανάλογη περικοπή, από τις μηνιαίες δόσεις που θα προκύψουν, μέχρι να εξαλειφθεί το σύνολο της οφειλής. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης. Εάν κατά την απονομή της σύνταξης από το ΙΚΑ, υπάρχει οφειλή προς το άλλο ταμείο από τον υποψήφιο συνταξιούχο και έχει ρυθμιστεί η καταβολή των οφειλόμενων εισφορών και των πρόσθετων τελών σε δόσεις, θα παρακρατείται κάθε μήνα τμήμα αυτής, ίσο με το ποσό κάθε δόσης.
Το συνολικό ποσό της οφειλής θα εκπίπτει από το ποσό της συμμετοχής στη δαπάνη συνταξιοδότησης. Η σύνταξη θα καταβάλλεται αν το οφειλόμενο ποσό προσαυξημένο με τα πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις δεν είναι μεγαλύτερο των 30 μηνιαίων συντάξεων κατωτάτων ορίων λόγω γήρατος, με ανώτατο όριο το ποσό των 15.000 ευρώ ή 20.000 ευρώ εάν συμμετέχων φορέας είναι ο ΟΑΕΕ. Τα ποσά οφειλής συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε έως 40 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση παρακρατείται από τη σύνταξη του πρώτου μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.