Τετάρτη, Ιανουαρίου 07, 2015

Παρίσι: 12 νεκροί από πυρά στα γραφεία της Charlie Hebdo

«Εκδικηθήκαμε για τον προφήτη» φώναζαν οι δράστες του μακελειού στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ενώ πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι οι μεγαλύτεροι σκιτσογράφοι της Γαλλίας, όπως ο αρχισυντάκτης της περιοδικού (φωτό κάτω). Οι δράστες φέρονται να ήταν δύο και να διέφυγαν, ενώ ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και εκτοξευτήρα ρουκετών. Οι γαλλικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή τους. 







Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έσπευσε στο σημείο του μακελειού κάνοντας λόγο για μεγάλο σοκ και τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι του σατιρικού περιοδικού είχαν σύσκεψη για να ετοιμάσουν μια ειδική σατιρική έκδοση του περιοδικού με τίτλο Sharia Hebdo. 



Σημειώνεται ότι
 το γαλλικό σατιρικό περιοδικό είχε δημοσιεύσει  σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στο μουσουλμανικό κόσμο. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2013, το γαλλικό περιοδικό επανήλθε δημοσιεύοντας 64σέλιδο ειδικό τεύχος με σκίτσα για την ζωή του προφήτη Μωάμεθ προκαλώντας διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο αρκετών γαλλικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό. 

Παράλληλα, το πρωί το περιοδικό είχε αναρτήσει στο λογαριασμό του στο Twitter σατιρικό σκίτσο του αυτοαποκαλούμενου χαλίφη του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι. 

ΣΗμειώνεται ότι στο Ισλάμ θεωρείται προσβλητική η δημοσίευση σκίτσων του προφήτη. "Αν ο κόσμος θέλει να σοκαριστεί, θα σοκαριστεί" είχε δηλώσει ο εκδότης του περιοδικού Στεφάν Σαρμπονιέ αψηφώντας τις αντιδράσεις.
Πρόκειται για μια ακόμη επίθεση, και μακράν την αιματηρότερη, σε γαλλικό έδαφος. 








Πηγήhttp://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.