Τετάρτη, Ιανουαρίου 21, 2015

Η ευρωπαϊκή διάσταση των ελληνικών εκλογών


Ευρωπαϊκές διαστάσεις στις ελληνικές εκλογές προσδίδουν αρκετοί γερμανοί σχολιαστές, εκτιμώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να δώσει το έναυσμα για αλλαγή πολιτικής και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ούτε η ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα στον προεκλογικό αγώνα για άμεση απαίτηση επιστροφής
του κατοχικού δανείου, αλλά ούτε και η προληπτική προσφυγή των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Επείγουσας Ρευστότητας (ELA) φάνηκε να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη γερμανική κοινή γνώμη. Είναι προφανές ότι σε αυτό συμβάλει και η στάση του πολιτικού κόσμου της χώρας που απέχει από κάθε τι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανάμειξη στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα.

Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα έχουν εξοικειωθεί με την ιδέα ότι ο νικητής των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται σε άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού SPIEGEL, η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια “συμβιβαστική φόρμουλα”. Αυτή η πολιτική γραμμή δεν θα αφορά μόνο την Ελλάδα άλλα και μια πιθανή κυβέρνηση του PODEMOS στην Ισπανία.

Πιθανό ένα ντόμινο;

Το σχετικό άρθρο του SPIEGEL εξετάζει τόσο ένα σενάριο τρόμου όσο και μια αισιόδοξη εκδοχή. Το πρώτο έχει ως βάση μια καταγγελία των συμφωνιών από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το δεύτερο βασίζεται στις προγραμματικές δηλώσεις του κόμματος. Στη βάση του προγράμματος o αρθρογράφος φαίνεται να συμφωνεί με το ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι “η ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους”. Σε αυτή την περίπτωση “η ΕΚΤ θα μπορέσει να επικεντρωθεί στον αρχικό της ρόλο και όχι να παίζει τον πυροσβέστη.” Υπό αυτό το πρίσμα, γράφει το SPIEGEL, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν “έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη”.

Πάντως, άμεση επίδραση αναμένεται να έχουν οι ελληνικές εκλογές στην Ισπανία. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο του ανταποκριτή της από τη Μαδρίτη, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τα δείγματα γραφής της διακυβέρνησης της χώρας από ένα αριστερό κόμμα, είτε θα ενισχύσουν είτε θα αποδυναμώσουν το PODEMOS.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο
Πηγή: dw.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.