Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

Ξυπόλυτη περιφερειακή υπερδύναμη η Ψωροκώσταινα



του Αριστοτέλη Βασιλάκη

Αν έβγαινες πριν μερικά χρόνια και έλεγες στον μέσο Έλληνα ότι η Ελλάδα έχει τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σου έβαζαν την ταμπέλα του «τρελαντώνη».
Τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήρθαν τα πάνω κάτω και πλέον όλα συνηγορούν στην εκτίμηση ότι όλοι οι «δυνατοί» αυτού του κόσμου θέλουν να πατήσουν πόδι στα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα, έναντι πινακίου φακής, κάτι που θα μπορούσαν να καταφέρουν μόνο μέσω μιας τεχνητής οικονομικής κρίσης.
Αν όμως ο μέσος Έλληνας σταματήσει να λειτουργεί σαν απαίδευτο πρόβατο και παρακολουθήσει με προσοχή τι συμβαίνει, μόνο τότε θα καταφέρει να αποκτήσει ρεαλιστική και σωστή εκτίμηση των πραγμάτων.
Στις Ελληνικές θάλασσες τα τελευταία χρόνια επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για ύπαρξη τεραστίων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων -σύμφωνα με τους ειδικούς- το κόστος εξόρυξής θα είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση μ’ εκείνο της Βόρειας Θάλασσας, το οποίο σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση λόγω Κίνας και Ινδίας, δημιουργεί ελκυστική τιμή πώλησης και αυξημένα κέρδη. Με λίγα λόγια έχουμε τεράστιο πλούτο τον οποίο εάν μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ τότε η χώρα θα μπορούσε να εξελιχτεί σε περιφερειακή υπερδύναμη….
Τα πετρέλαια του Αιγαίου και του Ιονίου σε συνδυασμό με τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα τα οποία έχουν βρεθεί στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δημιουργούν ένα εκρηκτικό γεωστρατηγικό μίγμα στην περιοχή μας.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η φτωχή ενεργειακά Ελλάδα ξαφνικά βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος και μάλιστα σε μια εποχή όπου το πλέον δυσεύρετο φυσικό προϊόν είναι το πετρέλαιο. Είναι δυνατόν οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Κινέζοι να μην φρόντιζαν, ώστε όλος αυτός ο πλούτος να περιέλθει υπό τον έλεγχο τους με τον έναν η τον άλλον τρόπο; Υπήρχε περίπτωση να μην φρόντιζαν, ώστε η Ελλάδα να αποδεχτεί χωρίς αντίρρηση τις όποιες αποφάσεις τους για την τύχη των κοιτασμάτων;
Ο Ψυχρός Πόλεμος, τότε που η πολιτική των Αμερικανών αφορούσε στη συνολική αντιπαράθεση με τη σοβιετική Ρωσία, είναι πια μακρινό παρελθόν. Σήμερα, η αντιπαράθεση εστιάζει στα ενεργειακά. Το δε Αιγαίο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Οι διεργασίες για τη μοιρασιά των πετρελαίων του Αιγαίου έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς την ώρα της οικονομικής κρίσης και του ΔΝΤ. Αυτό που υπονοείται είναι ότι, αφού η Ελλάδα χρωστάει, αφού είναι δέσμια των δανειστών τξε, προφανώς και τη… συμφέρει να εκχωρήσει τον εθνικό της πλούτο. Οι γερμανικές «χοντράδες» του στυλ –«μπατιρο-Έλληνες, πουλήστε την Ακρόπολη και τα νησιά σας»…– φαντάζουν αστεία καφενειακού χαρακτήρα μπροστά στην σφοδρή επιθυμία Ρώσων, Αμερικανών, Κινέζων και των Ευρωπαίων για εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου κατά συντριπτικό ποσοστό από εκείνους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.