Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ και προκαταλήψεις



Γράψαμε πριν λίγες μέρες για την ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ. Δηλαδή για το αυταπόδεικτο γεγονός ότι οι «κοινοί θνητοί» μαθαίνουν την αλήθεια μετά από 15 χρόνια περίπου… Κι αυτή όχι ολόκληρη, αλλά με ελεγχόμενη διαρροή πληροφοριών. Τους λόγους που βιώνουμε όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, υπολογίζουμε να τους μάθουμε το λιγότερο σε 15 χρόνια!!!
Κατά πάσα πιθανότητα ολόκληρη την αλήθεια ΔΕΝ θα την μάθουμε ποτέ… Η αλήθεια που θα μάθουμε θα είναι ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ, οπότε και η ανάλυση που θα γίνει από τον ιστορικό και τον αρθρογράφο του μέλλοντος θα είναι επίσης ασύμμετρη…
Η πληροφόρηση μας δεν είναι μόνο ασύμμετρη, είναι και επιλεκτική. Συνήθως επιλέγουμε να πάρουμε εκείνες τις πληροφορίες που συμφωνούν και τροφοδοτούν τις προκαταλήψεις μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα κάποια στιγμή ν’ ανακαλύψουμε ως άλλοι παλαιοί κομουνιστές ότι εφιάλτης ήταν το όνειρο που λέει και ο Νιόνιος. Πόσο εύκολο μας είναι να το παραδεχτούμε; Να παραδεχτούμε ότι πήραμε τη ζωή μας λάθος; Επομένως, δεν είναι μόνο το ζήτημα του ελλείμματος εύρεσης της ακριβούς πληροφορίας και των τεράστιων ερωτηματικών που αυτή προξενεί. Βασικό ζήτημα που δημιουργεί ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ είναι και το γεγονός, πως ακόμη και αν βρούμε μια πληροφορία που είναι ακριβής μεν, αντίκειται στις προκαταλήψεις μας δε, συνήθως την προσπερνάμε και την αρνιόμαστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.