Τετάρτη, Αυγούστου 13, 2014

Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;


Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ;
 

του Αριστοτέλη Βασιλάκη

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά την επίσκεψή του στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής στην Αμφίπολη.

Ο τάφος της Αμφίπολης εξελίσσεται σε μια κοσμοϊστορική ανακάλυψη. Πρόκειται πιθανότατα, είτε για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είτε για τον τάφο της Ρωξάνης, συζύγου του μεγάλου Αλέξανδρου και του γιου τους, Αλεξάνδρου του Δ´!!!!
Όποιος τάφος κι αν είναι τελικά, η ΟΥΣΙΑ είναι ΜΙΑ και δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης… Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Αμφίπολης, αλλάζουν την ΙΣΤΟΡΙΑ του Σκοπιανού!!!!
Ενός Εθνικού ζητήματος, το οποίο αποτέλεσε «ανακάλυψη» του ανύπαρκτου σοσιαλισμού των Βαλκανίων, το οποίο γιγαντώθηκε με την καθοριστική συμβολή και ανικανότητα σειράς ελλήνων πολιτικών…
Τα συγκεκριμένα ΤΑΦΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, ενταφιάζουν οριστικά και αμετάκλητα, την «Μακεδονία» του Γκλιγκόροφ και του Γκρούεφσκι και αλλάζουν άρδην τους συσχετισμούς, στην επικείμενη διπλωματική διαπραγμάτευση του ζητήματος…
Υπενθυμίζουμε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, επέδειξε πρόσφατα πρωτοφανή βιασύνη για το Σκοπιανό!!! Προφανώς γνωρίζει πως η ανασκαφή στην Αμφίπολη, ματαιώνει τα σχέδια της για ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους όρους που αυτή επιθυμεί…
Μάλιστα συγκάλεσε για τις 28 Αυγούστου στο Βερολίνο Ειδική Σύνοδο Κορυφής για τους Πρωθυπουργούς των Δυτικών Βαλκανίων, με το Σκοπιανό να είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συνάντησης!!!!
Μάλιστα πριν από λίγο καιρό η κα Μέρκελ είχε δείξει τις προθέσεις της για το θέμα δηλώνοντας πως «το άλυτο πρόβλημα με το όνομα και την ταυτότητα μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας, μας επιβαρύνει όλους».
Είναι γνωστό πως ο «μεγαλοϊδεατισμός» της Γερμανίδας καγκελαρίου την ωθεί σε ακόμα μια ανθελληνική κίνηση… Επειδή θέλει τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επειδή αναγνωρίζει πως η Ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματικά θέση, βρήκε ευκαιρία να βάλει το θέμα στην ατζέντα… Βέβαια για ακόμα μια φορά η γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να γράφει στα παλαιότερα των κακόγουστων – έτσι κι αλλιώς – υποδημάτων της, την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη… Η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης και τα Σκόπια μια υποανάπτυκτη χώρα, χωρίς εθνική ταυτότητα, που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Θεωρητικά η Μέρκελ αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα έπρεπε να υποστηρίζει τα συμφέροντα της Ελλάδος… Το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ΚΑΙ Ευρωπαϊκό… Αντιθέτως η κυρία Μέρκελ στην προκειμένη περίπτωση διαχωρίζει καταχρηστικά τα θέματα των Βαλκανίων από εκείνα της Ε.Ε.

Στάση Σαμαρά στην Αμφίπολη

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Γεωργία και τον υπουργό Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, έφτασε στην Αρχαία Αμφίπολη.  Η στάση του ωστόσο μετά από την ξενάγηση προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τα όσο ανακαλύφθηκαν στην συγκεκριμένη ανασκαφή.
Με τη σύσταση "κάντε υπομονή λίγες μέρες", ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθύνθηκε στους κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης, με τους οποίους είχε σύντομη συνάντηση στο δημοτικό αναψυκτήριο λίγο προτού μεταβεί στον χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής.
Ο πρωθυπουργός, ιδιαίτερα ευδιάθετος, συνομίλησε με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στον Τύμβο Καστά, όπου ξεναγήθηκε στον χώρο της ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.
Λίγη ώρα αργότερα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους:  «Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι. Πρόκειται εδώ για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω-γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δύο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη, την ανασκαφέα, την αρχαιολόγο, να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που- όπως μας είπε- χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ.. Βέβαια, στο καίριο ερώτημα η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της».
Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος σημείωσε ότι "η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή" και πρόσθεσε ότι "η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.