Τετάρτη, Αυγούστου 13, 2014

Το «κλειστό κουτί» της οικονομίας και το «μουσικό κουτί» του Κώστα Γαβρά



Πολύ απλά πράγματα τα οποία δεν χρειάζεται  να είμαστε οικονομολόγοι για να τα καταλάβουμε. Γενικά μιλώντας αν 100 ευρώ κυκλοφορήσουν  διαδοχικά σε κύκλο δέκα ατόμων μέσα στην πατρίδα μας, θα αυξήσουν το  ΑΕΠ 1000 Ευρώ, θα δώσουν ελάχιστα  έσοδα στα κρατικά ταμεία, περίπου 200 Ευρώ από ΦΠΑ, τα οποία  θα αφαιρεθούν από τους 10 συναλλασσόμενους,  στο "κλειστό κουτί" της Οικονομίας  δεν θα μπει ούτε λεπτό!
Η πραγματική παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών είναι η δύναμη της χώρας και η μέση αγοραστική δύναμη, είναι η ασφαλής ένδειξη ευημερίας του πολίτη, μαθαίνει ο πρωτοετής φοιτητής οικονομικών.
Αυτό “το κλειστό κουτί” της οικονομίας μας είναι αυτό που προδίδει την αλήθεια. Αν το ανοίξουμε δεν θα ακουστεί μουσική  αλλά θα βρούμε τις αποδείξεις για την  αλήθεια.
Και η αλήθεια είναι ότι:  ο στόχος βεβαίωσης εσόδων του οικονομικού επιτελείου είναι 3,2δισ ευρώ και είσπραξης 2,65δισ ευρώ. Για να βγάλουν χρήματα για δώσουν επιστροφή φόρων σε όσους τον δικαιούνται, θα πρέπει να μπουν τα έσοδα που έχουν υπολογίσει από τους φόρους. Και επειδή ο ΕΝΦΙΑ δεν θα μπει τον Αύγουστο και δεν ξέρουμε αν θα μπει διπλή δόση  το Σεπτέμβριο, χρήματα δεν θα μπουν, άρα και δεν θα βγουν,  άρα δεν θα δώσουν τις επιστροφές των φόρων!!!Επομένως; Επομένως το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2 δις ευρώ φέτος, - ας μην θυμηθούμε και τις 
Εγγυήσεις μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης Ρευστότητας (ELA) κοντά 10 δις στις αρχές του έτους, ούτε να πικραθούμε με τα μερικά εκατομμύρια παραπάνω που θα έφερνε το ΕΝΦΙΑ και που τα έθαψαν γιατί μαρτυρούσε το φιάσκο, (οι παραιτήσεις που δεν έγιναν, προσμετρούνται αυτές;;;)
δεν προσφέρει παραπάνω έσοδα στο κουτί της οικονομίας. Δεν κινείται το ισοζύγιο στο κουτί, άρα δεν αυξάνει ο πλούτος της χώρας, άρα δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Και τότε, αφού μας αποκαλύφτηκε  η αλήθεια  τι κάνουμε;
Πάντως στην ταινία του συμπατριώτη μας Κώστα Γαβρά, Το  “μουσικό κουτί”,  όταν η δικηγόρος Αν Τάλμποτ (Τσέσικα Λάνγκ) ανοίγει  το μουσικό κουτί, ακούγεται μουσική, και ταυτόχρονα αναδύονται περίπου 10 φωτογραφίες με τα αρνητικά τους, που δείχνουν τον πατέρα της να διαπράττει φόνους και διάφορες βιαιότητες.
Η Τάλμποτ αποφασίζει να στείλει τις φωτογραφίες με τα αρνητικά τους και μια επιστολή την οποία υπογράφει στον κατήγορο Μπερν. Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται τελικά στις εφημερίδες και το έργο τελειώνει με την Τάλμποτ να αγκαλιάζει τον γιο της και να προσπαθεί να τον παρηγορήσει και να του εξηγήσει όσα μπορεί.
Εμείς τι  θα πούμε στα παιδιά μας; Τί θα κάνουμε με τους φωστήρες του Υπουργείου των οικονομικών που στέλνουν το μέλλον μας στο χάος; Στην ταινία αποδόθηκε δικαιοσύνη, στην πραγματική ζωή απλά προδόθηκε η επικίνδυνη ανεπάρκειά τους. 

Α.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.