Τετάρτη, Ιανουαρίου 14, 2015

Ηρθε το ασύρματο ηλεκτρικό ρεύμα


«Θα μεταφέρουμε ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς κανένα είδος καλωδίου,» λέει ο Δρ Hall, γενικός διευθυντής του τμήματος τεχνολογίας στην WiTricity - μια νεοσύστατη επιχείρηση ανάπτυξης ασύρματης τεχνολογίας. «Στην 
πραγματικότητα, δεν βάζουμε την ηλεκτρική ενέργεια στον αέρα. Αυτό που κάνουμε, είναι να δημιουργούμε ένα μαγνητικό πεδίο στον αέρα». Λειτουργεί κάπως έτσι: Η WiTricity δημιούργησε μια «Πηγή Συντονισμού» - μια σπείρα ηλεκτρικών καλωδίων που παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, όταν είναι συνδεδεμένο με μια πηγή τροφοδοσίας. Όταν ένα άλλο πηνίο φέρεται κοντά, δημιουργείται σε αυτό ένα ηλεκτρικό φορτίο. Δεν απαιτούνται καλώδια. «Όταν φέρνετε μια συσκευή σε αυτό το

τεχνητό μαγνητικό πεδίο, αυτό επάγει ρεύμα στη συσκευή, και είστε στη θέση να μεταφέρετε ρεύμα», εξηγεί ο Δρ Hall.

Μην ανησυχείτε για κανένα είδος ηλεκτροπληξίας, ο Hall διαβεβαιώνει ότι τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ενέργειας είναι «απολύτως ασφαλές» - στην πραγματικότητα, είναι το ίδιο είδος πεδίων που χρησιμοποιούνται σε Wi-Fi routers. Στα σπίτια του μέλλοντος, η μεταφορά ενέργειας χωρίς καλώδια θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολη όσο η ασύρματη σύνδεση στο internet.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τα σχέδια της WiTricity, τα smartphones θα φορτίζουν στην τσέπη σας ενώ περπατάτε, οι τηλεοράσεις θα αναβοσβήνουν χωρίς συνδεδεμένα καλώδια, και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα εφοδιάζονται με καύσιμα, ενώ είναι παρκαρισμένα στο γκαράζ.

Η WiTricity έχει ήδη αποδείξει την ικανότητά της να περνάει ρεύμα σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, και τηλεοράσεις με σύνδεση πηνίων συντονιστή και μπαταριών - ενώ ο ηλεκτρικός φορτιστής αυτοκινήτων είναι στα τελικά του στάδια.

Ο Hall βλέπει ένα λαμπρό μέλλον για οικογένειες χωρίς άλλα καλώδια: «Απλά δεν το σκεφτόμαστε πια: Πάω να οδηγήσω το αυτοκίνητό μου και δεν πρόκειται ποτέ να πρέπει να πάω στο βενζινάδικο ούτε και να το συνδέσω στην πρίζα. Δεν μπορώ καν να φανταστώ πώς θα αλλάξουν τα πράγματα όταν αρχίσουμε να ζούμε έτσι.»

Πέρα από αυτές τις εφαρμογές με σκοπό να μας διευκολύνουν, ο Hall βλέπει πιο επαναστατικά στάδια να εισέρχονται στην καθημερινή μας ζωή. Όταν ο Hall είδε για πρώτη φορά μια ασύρματη λάμπα, αμέσως σκέφτηκε την ιατρικής τεχνολογία - σκεπτόμενος τις συσκευές που μεταμοσχεύονται κάτω από το δέρμα, και πως θα μπορούσαν να επαναφορτίζονται χωρίς ενοχλήσεις. Η WiTricity εργάζεται τώρα με μια ιατρική εταιρεία για την επαναφόρτιση μίας συσκευής υποβοήθησης της καρδίας.

Η τεχνολογία αυτή, ανοίγει την πόρτα σε έναν μεγάλο αριθμό κινητών ηλεκτρονικών συσκευών οι οποίες, μέχρι στιγμής, δεν μπορούσαν να εξελιχθούν λόγο της περιορισμένης ζωής της μπαταρίας. «Η ιδέα της εξάλειψης των καλωδίων θα μας επιτρέψει να επανασχεδιάσουμε τα πράγματα με τρόπους που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί, αυτό είναι που πρόκειται να κάνει τις συσκευές μας και όλα όσα αλληλεπιδρούν μαζί μας, πολύ πιο αποτελεσματικά, πιο πρακτικά και ίσως μας δώσει μερικές ολοκαίνουργιες λειτουργικότητες.»

Ποιο είναι το μέλλον; Η πρόκληση τώρα είναι η αύξηση της απόστασης που μπορεί να μεταδοθεί το ρεύμα αποτελεσματικά. Αυτή η απόσταση - ο Hall εξηγεί - συνδέεται με το μέγεθος του πηνίου, και η WiTricity θέλει να τελειοποιήσει τις μεταβιβάσεις μεγάλων αποστάσεων στις συσκευές.

Για το λόγο αυτό, η ομάδα έχει μεγάλες ελπίδες για τη νέα τους δημιουργία: AA μεγέθους ασύρματα επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Για τον Hall, οι εφαρμογές είναι ατελείωτες: «Πάντα λέω ότι σε λίγα χρόνια τα παιδιά θα κάνουν την εξής ερώτηση: “Γιατί αυτό ονομάζεται ασύρματο;”»

«Τα παιδιά που θα μεγαλώσουν σε μερικά χρόνια, δεν θα χρειαστεί να συνδέσουν καλώδια για να φορτίσουν κάτι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.