Πέμπτη, Ιανουαρίου 15, 2015

Moody’s: Σχετικά απίθανο το ενδεχόμενο GRexit


Ως σχετικά απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε ανάλυση που έδωσε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα και στην οποία εξετάζει το ρίσκο που δημιουργούν οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ένα ενδεχόμενο Grexit
μπορεί να έχει αρνητικές πιστωτικές επιπτώσεις στα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, παρά το ότι ο κίνδυνος μετάδοσης παραμένει σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με το αποκορύφωμα της κρίσης το 2012.

Σύμφωνα με τον Κόλιν Έλλις, επικεφαλής credit officer της Moody’s «μια έξοδος από τη νομισματική ένωση θα ήταν καθοριστική στιγμή για το ευρώ, καθώς θα έδειχνε πως η νομισματική ένωση είναι διαιρέσιμη και όχι μη αναστρέψιμη». «Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα αναδείκνυε εντάσεις στην αγορά και μια νέα ύφεση στην ευρωζώνη», ανέφερε χαρακτηριστικώς, ενώ αναγνώρισε πως πιο ευάλωτες θα ήταν χώρες της ευρωζώνης που έχουν υψηλά ποσοστά χρέους και ανεργίας και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις ασθενείς οικονομικές προοπτικές και τους κινδύνους αποπληθωρισμού.

Ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο πως αν και μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε πιθανότατα νέα ύφεση στην εναπομείνασα ευρωζώνη, η πιστωτική επίδραση θα ήταν μάλλον λιγότερο έντονη σε σχέση με το 2012.

Πηγή:  tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.