Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

H ιστορία της Μεταπολίτευσης μέσα από 50 δηλώσεις



«... Γνώριμη είναι η φωνή που ακούς. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες δια να είναι ηγέτης σου... Είμαι ζωντανός. Και είμαι μαζί σου, συναγωνιστής και σημαιοφόρος εις τον κοινόν αγώνα...» Ο Μακάριος, μετά το χουντικό πραξικόπημα εναντίον του και τη διαφυγή του, 15/07/1974  



«Θα επαναλάβω τας λέξεις του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όταν του ανεκοινώθη ο θάνατος του Προέδρου Ρούσβελτ: Boys pray for me». Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μπαίνοντας στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στην Ελλάδα, 23/07/1974.  


«Ο ελληνικός λαός δε βασανίστηκε, πάλεψε και μάτωσε επί επτάμισυ χρόνια για να συντελεστεί μία μεταμφίεση του ζυγού του.» Ανακοίνωση Π.Γ. ΚΚΕ σχετικά με την πτώση της Χούντας το καλοκαίρι του 1974.  


«Το κόμμα μας σάλπισε από νωρίς τις ιδέες του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης της εθνικής μας ζωής...» Ο Λεωνίδας Κύρκος για το ΚΚΕ εσωτερικού, στο κείμενό του «Οι Στόχοι του Έθνους» Αύγουστος 1974  


«Σας φορτώθηκα, κύριε Καραμανλή, όπως ο Ιησούς τον σταυρό...» Ο Μίκης Θεοδωράκης στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφερόμενος στο «Καραμανλής ή Τανκς»  


 «...Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι ο προοδευτισμός είναι ανευθυνότητα. Συρράφει ωραίες λέξεις, ηχηρές φράσεις, χτίζοντας ιδεολογίες με νεφελώματα. Όπως άλλοι χρησιμοποιούν χωρίς να την πιστεύουν τη λέξη Δημοκρατία, έτσι ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί τη λέξη Σοσιαλισμός...» Ο Αλέξανδρος Παναγούλης για τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1975  


«Το Πασόκ είναι η Αριστερά της Αριστεράς...»
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στη Βουλή, τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης  


«Κάτσε κάτω, κουλοχέρη!» Μέλη της Κ.Ε. του Πασόκ, απευθυνόμενα στον ήρωα της Αντίστασης Σάκη Καράγιωργα που ασκούσε κριτική στον Ανδρέα Παπανδρέου.  


«Κάθε ψήφος στο Πασόκ είναι μια σφαίρα στην καρδιά της Ελλάδας» Ο Γεώργιος Μαύρος, αρχηγός της «Ένωσης Κέντρου Νέες Δυνάμεις», 1977. Το 1981, ο Γεώργιος Μαύρος μπήκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.  


 «... Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά και θα θεμελιώσουμε έναν ανεξάρτητο, πολιτικοποιημένο, ακηδεμόνευτο, ακομμάτιστο συνδικαλισμό!» Ο Ανδρέας Παπανδρέου, 15/10/1981, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα.  


«Ελπίζω ο Ελληνικός λαός να μην μετανιώσει για την σημερινή του επιλογή...» Ο Γεώργιος Ράλλης, 18/10/1981, μετά τον θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

  
«...Ο κ. Παπανδρέου πιστεύει ότι ο προοδευτισμός είναι ανευθυνότητα. Συρράφει ωραίες λέξεις, ηχηρές φράσεις, χτίζοντας ιδεολογίες με νεφελώματα. Όπως άλλοι χρησιμοποιούν χωρίς να την πιστεύουν τη λέξη Δημοκρατία, έτσι ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποιεί τη λέξη Σοσιαλισμός...»... Ο Αλέξανδρος Παναγούλης για τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1975  


«Με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης στην πραγματικότητα δίνει συγχωροχάρτι στο Κομμουνιστικό Κόμμα...» Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.  


«Χθες η Νέα Δημοκρατία ανέδειξε στην ηγεσία της έναν Εφιάλτη...» Ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, 2 Σεπτεμβρίου 1984.
  

 «Βλέπετε κανέναν καλύτερο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Καραμανλή;» Ο Ανδρέας Παπανδρέου, 1985. Στη συνέχεια, ο Παπανδρέου επέβαλε στην Προεδρία τον Χρήστο Σαρτζετάκη.  


 «...Ήκουσαν τν ξεναγοντα με γούμενον τς Μονς Μεγίστης Λαύρας, ν μ παροτρύν, πως ναρτήσω ες τν λαιμόν μου τν σιδηρον σταυρν κα λάβω ν χερας τν σιδηρν βακτηρίαν, δι ν ασθανθ κα διος τ πόσον βάρος φερε μεθ' αυτο συνεχς χωρς διακοπήν, νυχθημερόν, κόμη κα κοιμώμενος, κατ τν 10ον αἰῶνα νιδρυτς τς Μονς σιος θανάσιος, γ δ μόνον δι λόγους εγενείας συνεμορφώθην πρς τν παράκλησιν....» Ο Χρήστος Σαρζετάκης εξηγεί για ποιο λόγο φωτογραφήθηκε στο Άγιο Όρος με ένα τεράστιο σταυρό να κρέμεται από το λαιμό του κι έδωσε έμπνευση για το εξώφυλλο του πιο εμπορικού δίσκου του Χάρρυ Κλυνν.  


«Στην φωτογραφία μετά την ορκωμοσία της χουντικής κυβέρνησης, το ύφος μου ήταν εξαιρετικά βλοσυρό. Ήθελα έτσι να στείλω το μήνυμα στον λαό ότι παρότι όρκισα τους πραξικοπηματίες, διαφωνούσα με το πραξικόπημα...» Ο Κωνσταντίνος τέως Βασιλιάς των Ελλήνων λύνει τη σιωπή του για ό,τι συνέβη στην 21/04/1967.  


 «... Με εξαπάτησαν οι Κοσκωτάδες! Δικό μου το λάθος...» Η Ελένη Βλάχου, η ιστορική εκδότρια της «Καθημερινής», που την πούλησε στον Γιώργο Κοσκωτά, προσφέροντάς του κύρος και εξουσία.  


«Αγοράκι μου, εγώ την εκπομπή θα την πάρω!» Η Δήμητρα Λιάνη στον γενικό διευθυντή της ΕΡΤ Θεόδωρο Χαλάτση, όταν το 1986 ως απλή αεροσυνοδός ζήτησε να της ανατεθεί τηλεοπτική εκπομπή για την ισότητα των δύο φύλων.  


 «Mea Culpa...» Το 1988, ο Ανδρέας Παπανδρέου πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Στις 6 Ιουνίου, χαρακτηρίζει την προηγούμενη πολιτική του «λάθος μου». Το λέει όμως στα λατινικά.  


 «Πάω στο Λονδίνο να δω τα Ελγίνεια πριν μας τα πάρει η Μελίνα...» Γιάννης Τσαρούχης  

«- Κι έρχεστε τώρα και μας μιλάτε για τους λευκούς ελέφαντες. Το "λευκοί ελέφαντες" δεν έχει νόημα στην ελληνική γλώσσα. Είναι παρμένο αυτούσια από το "white elephants" των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν χρειαζόταν να το χρησιμοποιήσετε.. –Δεν γνωρίζω πού διαβάσατε, κύριε πρωθυπουργέ, για λευκούς ελέφαντες. Εμείς μιλούμε συνήθως για πράσινα άλογα...» Διάλογος Ανδρέα Παπανδρέου-Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή, Ιούνιος 1988. Ας εκτιμηθεί το παιγνιώδες τουλάχιστον των συζητητών.  


«Εάν μεταδοθεί στην ελληνική επικράτεια ραδιοφωνικό πρόγραμμα χωρίς κυβερνητική άδεια, η πολεμική αεροπορία θα καταρρίψει τους δορυφόρους που θα το εκπέμπουν...» Ο Δημήτρης Μαρούδας ως υπουργός Τύπου του ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί τους πρωτοπόρους της ελεύθερης –μη κρατικής- ραδιοφωνίας, στο πλευρό των οποίων βρισκόταν και ο Γιώργος Παπανδρέου.  


«Αν ο Συνασπισμός δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δεν θα έχει πλειοψηφία και επειδή αυτό είναι παράταιρο και θα νοθεύσει το λαϊκό αίσθημα, η απάντηση η δική μας και, πιστεύω, του λαού θα είναι η άμεση εξέγερση. Να μην το τολμήσουν αυτό... Θα γίνει Πεκίνο εδώ μέσα...» Ο Θεόδωρος Πάγκαλος το 1989 πριν από τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας-Συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Τζαννή Τζαννετάκη. Το «θα γίνει Πεκίνο» αναφέρεται στην εξέγερση της Πλατείας Τιεν Αν Μεν.  


«...Ξεφώνισαν τον δίσκο μου οι εφημερίδες για πολιτικούς λόγους. Κάτι ανατριχιαστικοί "θαυμαστές" μου, τον αγόραζα, το έσπαγαν και τον έβαζαν μέσα σε σελοφάν στη δισκοθήκη τους. Ότι, ναι, τον έχουν αλλά τον μισούν. Στο Zoom μού πετούσαν δεκάρες, φώναζαν "αίσχος"...» Ο Διονύσης Σαββόπουλος για τον δίσκο «Το Κούρεμα», που κυκλοφόρησε το 1989 και ξεσήκωσε τέτοιες αντιδράσεις ώστε αναγκάστηκε να φύγει από την Ελλάδα και να αναζητήσει δουλειά στην Νέα Υόρκη.


 «Αγαπάω τον Δημήτρη Τσοβόλα γιατί είναι πολύ σερνικό!» Μετά την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο το 1992, ο Δημήτρης Τσοβόλας κλείνεται στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη. Ο Τόλης Βοσκόπουλος τον επισκέπτεται οδηγώντας αστραφτερή Τζάγκουαρ και κάνει την παραπάνω δήλωση.  


«Κοριτσάκι μου, αν τον αγαπάς, παρ' τον και φύγετε!» Η Μελίνα Μερκούρη στην Δήμητρα Λιάνη για τον Ανδρέα, 1992.  


«Αυτή η κοινωνία δεν θα πάει μπροστά εάν δεν έχει μία ουτοπία. Η Ελλάδα έγινε μεγάλη όταν είχε έναν μύθο και προσπαθούσε να τον κάνει πραγματικότητα...» Αντώνης Τρίτσης. Ο χαρισματικός Κεφαλλονίτης που ως υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ συγκρούσθηκε με την Εκκλησία, εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων υποστηριζόμενος από την Νέα Δημοκρατία και μετά τον πρόωρο θάνατό του, έγινε πάρκο.  


«Από μια τέτοια Άνοιξη έχει ανάγκη ο τόπος. Εύχομαι για το καλό της να τη γνωρίσει η Ελλάδα...» Ο Οδυσσέας Ελύτης χαιρετίζοντας την ίδρυση της «Πολιτικής Άνοιξης» τον Ιούνιο του 1993.  


«... Εγώ περιέχω και τον αριστερό. Ο αριστερός όμως δεν με περιέχει.» Μάνος Χατζιδάκις  


«Απόψε πέθανε ο πιο σημαντικός Έλληνας...» Ο Μίκης Θεοδωράκης συντετριμμένος από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, στις 15/06/1994  


«Το λέω και το υπογράφω με το αίμα μου: Εάν γίνω βουλευτής, τα ίδια μου τα χέρια να με χτυπάνε συνεχώς για το υπόλοιπο του βίου μου...» Η Λιάνα Κανέλλη, στην τηλεόραση το 1994.  


«....Oι πολιτικοί είναι παράφρονες. Εγώ έφτασα εξήντα χρονών και δεν μπορώ να κουμαντάρω τον εαυτό μου. Κι αυτοί θέλουν να κουμαντάρουν όλους τους άλλους.» Ο Άκης Πάνου, ο τελευταίος μέγας λαϊκός συνθέτης, το 1994  


«Ο πρωθυπουργός πρέπει να ευχαριστεί όταν πρέπει και να καταγγέλλει όταν πρέπει για να υπερασπίζεται το συμφέρον της χώρας...» Ο Κώστας Σημίτης, σε προεκλογική μονομαχία το φθινόπωρο του 1996, αναφερόμενος στο «Ευχαριστώ τους Αμερικάνους», κατά την κρίση στα Ίμια. Λίγες ημέρες αργότερα, οι Έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν ευρεία νίκη.  


«Αυτή είναι η Ελλάδα!» Κώστας Σημίτης, οργισμένος μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Σάμινα», τον Σεπτέμβριο του 2000. Ο Κώστας Σημίτης κυβερνούσε ήδη επί τέσσερα χρόνια «αυτή την Ελλάδα»...  


«...Φαινόμαστε γίγαντες μπροστά στους νάνους της σημερινής Ευρώπης..» Ο Χριστόδουλος, γνωστός και ως «Αρχιεπίσκοπος Κεραυνός», στις 30/08/2002  


«Δεν θα ανεχτούμε να κυβερνούν την Ελλάδα πέντε νταβατζήδες και έξι συντεχνίες...» Ο Κώστας Καραμανλής δεσμεύεται σε γεύμα στου Μπαϊρακτάρη το 2004.  


«...Πολιτικά δεν έχω τίποτα να αφήσω. Ό,τι είχα το έδωσα με τη συγκεκριμένη δράση μου. Να αφήσω πολιτικές ορμήνιες δεν το θεωρώ σοβαρό...» Ο Χαρίλαος Φλωράκης αρνείται με την διαθήκη του να ρίξει τη βαριά σκιά του στους επιγόνους του.  


«... Θέλω να ευχηθώ σε όλους χρόνια πολλά και να σας πω ότι η οικονομία της Ελλάδας σύντομα θα καταστραφεί...» Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, τα Χριστούγεννα 2006, σε ρόλο Κασσάνδρας που –φευ!- επαληθεύθηκε.  


«...Ως μελλοντικός ηγέτης της παράταξης, συγχωρώ τους ταλαίπωρους ανθρώπους...» Ευάγγελος Βενιζέλος, 20/09/2007, όταν κατά τη διάρκεια της διεκδίκησης της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε πισώπλατα ένα ποτήρι καφέ.  


«Οι συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης επηρεάζουν και τη χώρα μας, ωστόσο η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση...» Ο Κώστας Καραμανλής καθησυχάζει τους Έλληνες στις 03/10/ 2008  


 «...Σε περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού, το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές. Θα διατυπωθεί τότε η υπόδειξη ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί με προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική εξέλιξη για την Ελλάδα, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας...» Ο Κώστας Σημίτης στις 18/12/08. Ενάμιση χρόνο αργότερα, η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο.  


 «Να γίνουν άμεσα 100.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια» Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τη λύση στις 21/09/2009.  


«Αποποινικοποιούμε πλήρως για πρώτη φορά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και δεν τιμωρείται η προμήθεια και κατοχή μικροποσοτήτων για αποκλειστική χρήση του δράστη....» Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει ως πρωθυπουργός το κοινωνικά φιλελεύθερο πρόσωπό του.  


«Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού. Δεν γίνεται σε μια μέρα...» Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για την κατάσταση της Ελλάδας, 15/02/2010. Μετά τη δήλωσή του τα spreads εκτοξεύτηκαν.  


«...Το όπλο μας είναι πάνω στο τραπέζι και οι κερδοσκόποι το γνωρίζουν. Έχουμε δίχτυ ασφαλείας...» Ο Γιώργος Παπανδρέου στις 11/04/2010. Στις 23/04/2010, ανακοίνωσε από το Καστελλόριζο την υπαγωγή της Ελλάδας στο μνημόνιο, το οποίο προφανώς αντιλαμβανόταν σαν δίχτυ ασφαλείας.  


«Αποκλείω ρητά και κατηγορηματικά κάθε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ!» Ο Αντώνης Σαμαράς στις 07/04/2012. Στις 20/06/2012 ορκίστηκε πρωθυπουργός σε συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.  


«Εγώ τον Ανδρέα τον αγαπούσα. Όχι απλώς τον εκτιμούσα, τον αγαπούσα. Πιστεύω ότι ήταν λάθος του Ανδρέα που δεν συναντηθήκαμε πολιτικά. Γιατί ο Ανδρέας έβλεπε τον εαυτό του στη θέση του Άρη Βελουχιώτη ή του Τσε Γκεβάρα, επικεφαλής στρατιών Ελλήνων... Μπούρδες!» Ο Λεωνίδας Κύρκος, την 01/06/2012, βουρκωμένος, στην τελευταία του συνέντευξη.  


«Θα τον κυνηγάω τον Αντώνη Ρέμο όπου τον βρίσκω! Κι ας ήταν φίλος μου...» Ο Γιώργος Καρατζαφέρης λαύρος με τα πάρτυ εν μέσω κρίσης στην Μύκονο, την 01/08/2013.  


«Για μένα ΕΑΜ σημαίνει Έρως Ανίκατε Μάχαν» Ο Βασίλης Βασιλικός κάνει ό,τι πρέπει σε έναν συγγραφέα: Κοιτάει λοξά την πραγματικότητα.   408 ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ Γεννημένος το 1966


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.